Kulturhuset i Östra Sallerup

Latest update: 4/3/2024
General
Kulturhuset i Östra Sallerup Create contactcard (vcf-file) for Kulturhuset i Östra Sallerup
Anitha Servin
Address Sallerup 2347, c/o Violgatan 20, 242 34 Hörby, 242 91, Hörby
Telefon bostad
Telefon arbete/kansli
Mobile 070-7415055
Email anitha.servin@hotmail.com
Homepage http://www.kulturhusetosallerup.com
Other information
Founded 1988
Financial year begins (MMDD) 0101
National organisation Sv. Hembygdsförbund
Activity Café, Evenemang, Folkbildning, Föreläsning, Hantverksbod, Konst, Kultur, Lokaluthyrning, Utställningar mm
Summary Kulturhuset finns i en gammal skola som var aktiv mellan åren 1927 och 1984.
Stora skolsalen har delats 50/50 för att inrymma hantverksbod och ett litet skolmuseum från hösten 2021. Ett näst intill komplett skomakeri från Östraby inklusive historien bakom har donerats till föreningen. Det har monterats till skomakarmuseum i samma lokal som skolmuseet och blev invigt 4/6 2023.
Hantverksboden har många fina alster av lokala konsthantverkare och med någon månads mellanrum finns även Gästhantverks-utställningar här. En aktiv Vävstuga finns i direkt anslutning till Hantverksboden. Skolmuseet kan även användas till en mindre föreläsningssal eventuellt med bildvisning. Det finns plats för ca 35-40 personer. Skolmuseet används gärna för att visa yngre generationer hur en lektion gick till förr i tiden samt innehåller gamla planscher, övningsböcker, läroböcker, orgel, kateder mm. Skomakarmuseet visar hur man gjorde skor förr. En del material och nödvändiga maskiner för tillverkningen samt olika redskap finns också att studera. Konstutställningar arrangeras i caféet liksom kurser och studiecirklar. Vi har tillstånd att baka hembakade kakor och har tillgång till det för det mesta. Traditionell julmarknad anordnas även i caféet samt utomhus i partytält. Återbruk för såväl barn som vuxna finns i den gamla gymnastiksalen. I källaren har stenugnsbageriet renoverats och är godkänd för att användas vid olika bakningstillfällen och bakningskurser. Veteranbil/MC/Moppe-café (Motor-café) med korvgrillning, lättlunch, glass och fika anordnas var annan måndagskväll från april till och 9 september 2024. Föreningen arbetar aktivt för att intressera barn/barnfamiljer och ungdomar genom olika evenemang tex olika typer av musik och fysiska aktiviteter. Det ska finnas plats för alla som har intresse.
Kulturhuset är öppet kl. 12-16 varannan söndag från januari till påsk. Från påsk till 2:a advent öppet varje söndag samt efter bokning även vardagar såväl på dag som kväll. Från 2024 har vi också öppet för allmänheten varje helgfri torsdag kl 14-16. Vi vill gärna ha öppet även lördagar men måste bli fler händer först! Caféet uppskattas av grupper både för fika och möten.
Kulturhuset har ökat tillgängligheten eftersom det monterades en trapphiss vid entrén (2023) och det går att komma in på nedre botten med rullstol etc.
Kulturhuset är en ideell förening.
Log in

Log in to see all the details of your association.


FRI Webb-Förening
FRI® is a registrered trademark of Idavall Data AB .
Accessibility report
v 5.2.30